RC: La panera dels tresors per despertar els 5 sentits de l’infant (dels 6 als 12 mesos)

27 des

D’entrada, RC=Recepta

En aquest cas, us proposem una recepta molt sensorial per despertar els 5 sentits. Es tracta d’una panera dels tresors que us acompanyi i vagi creixent, a poc a poc, amb els vostres infants. Animeu-vos a experimentar, jugar, crear, descobrir en família i anar omplint  la panera amb els petits tresors de la vostra vida quotidiana.

No tot és susceptible d’anar a parar dins la panera dels tresors del vostre petit/a però de ben segur que si afileu la mirada descobrireu que a casa hi teniu molts objectes esperant a convertir-se en la millor de les joguines. Us heu adonat que els vostres petits/es juguen sovint amb tot allò que no és estrictament una joguina (les vostres claus, el tornavís per colocar les piles, el pot buit del iogurt…)? La panera dels tresors permet que gaudeixin de tots aquests objectes que normalment tractem de prendre’ls de les mans o la boca (mentre ens fan notar sonarament el seu desacord) de manera neta, ordenada i amb seguretat.

Collage quotidiana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La panera dels tresors és una proposta de joc de manipulació i exploració adequada per nadons de 6 mesos a 12 mesos aprox. És necessari que l’infant tingui la capacitat de mantenir-se assegut a terra sense ajuda per començar a jugar-hi i això sol passar al voltant dels 6 mesos. A partir dels 12, les necessitats del seu desenvolupament evolutiu i maduratiu canvien i la panera es pot anar transformant en una proposta de joc heurístic (part II coming soon).

Una panera dels tresors ofereix una gran varietat d’estímuls i experiències als cinc sentits:

 • El tacte: amb la forma, la textura, el pes i la temperatura dels objectes
 • L’olfacte: amb la varietat d’olors.
 • L’oïda: amb la percussió, la fricció, el cruixit o l’absència de so.
 • El gust: amb la varietat de gustos (dolç, àcid, amarg, salat).
 • La vista: amb el color, les dimensions, la forma, la brillantor.
 • Desenvolupa, a més, la capacitat de concentració i atenció focalitzada i la coordinació  ull-mà-boca; participa en l’estructuració del pensament; potencia la llibertat, l’autonomia en l’acció i l’actuació al propi ritme. Déu n’hi do!

Els ingredients base per crear la vostra panera dels tresors són:

Una panera de vímet o de roba, sense nanses, tant sòlida com sigui possible, baixa i de base plana (per exemple d’uns 35-40 cm de diàmetre i uns 8 cm d’alçada).

colage paneres

 

 

 

 

 

 

Alguns dels objectes que podeu posar a la panera són:

 • OBJECTES NATURALS: carbasses seques petites, llimona, taronja, poma, esponja natural, plomes grosses, nous grosses, petxines, escorça d’arbre (pi, alzina, surera…), pinyol d’alvocat, pedra tosca, bossetes de roba amb herbes aromàtiques, etc.

objectes naturals

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • OBJECTES DE MATERIALS DIVERSOS: cistells petits de diferents formes, pinta, cabdells de llana, calçador d’ós, raspall de fusta per a les ungles, raspall de dents, brotxa d’afaitar, pinzells, brotxa de maquillatge, taps de suro, etc.

objectes de materials diversos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • OBJECTES DE FUSTA: capses de diferents grandàries, panderetes amb cèrcol de fusta, castanyoles, penjador de roba, anelles de cortina, cullera, espàtula, campanetes, etc.

objectes de fusta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • OBJECTES DE METALL: culleres, batedor manual, penjoll de claus, trossos de cadena de tacte divers, motlles de pastís, bola per posar el te, tapadores, etc.

objectes de metall

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • OBJECTES DE PELL, ROBA I GOMA: moneder, pilota de cuir, goma elàstica, pilota de tennis, cintes de ras, cremallera, tubs de goma, etc.
 • OBJECTES DE PAPER I CARTRÓ : llibretes, cons i tubs de cartró, capses de cartró, ninos de drap, etc.

objectes de pell, roba i goma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L’assortiment idoni per una panera són entre 40-50 objectes. Els objectes han de ser nets (l’infant se’ls endurà a la boca ja que és la primera via de coneixement i exploració), no perillosos, que no es trenquin amb facilitat i que l’infant no se’ls pugui empassar. Cal tenir cura de presentar la panera d’una manera atractiva i amb els objectes ben distribuïts i s’ha d’anar renovant el material que es malmeti, substituint el que no desperti interès i rentant els objectes sempre que es consideri necessari.

De ben segur que no trobarem dues paneres iguals. Unes destquen per la diversitat de textures, d’altres per la vivesa dels seus colors, d’altres per la originalitat dels seus elements. Jo diriria que cada panera és un món i el reflex de cada família.

panera Bea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aquí la d’en Bruno i la Bea…

Si encara no teniu panera a casa, us proposem la panera de Taat!box, creada per Milanta, perfecte com a base sobre la que podreu anar omplint segons el que trobeu per casa i el que el petit o petita que hi juga vagi decidint que hi posa (nosaltres hi tenim una pedra de riu i un joc de claus que el Jan ha decidit que són els seus inseparables…).

Panera Milanta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És bonica i ideal per iniciar als vostres nadons en la tafaneria de la panera. Conté 12 elements seleccionats per la seva riquesa sensorial, i la qualitat i la diversitat de textures, consistència, formes i colors…Per veure-la en detall cliqueu aquí.

Heu de tenir en compte que la proposta de la panera dels tresors està composta per materials que no són joguines, per tant, sempre ha d’estar subjecte a la responsabilitat dels adults de la família per valorar la idoneïtat d’aquests materials en funció del desenvolupament de cada infant.

I per a l‘elaboració:

Tracteu de crear un ambient adequat per a la presentació de la panera, d’entusiasme, expectació i misteri. Està comprovat que els moments previs a l’activitat determinen la motivació dels infants.

Un cop ensenyeu la panera, tracteu de no intervenir en l’activitat. Penseu que qui l’ha de dur  terme és el vostre petit/a. Vosaltres hi sou presents com a punt de referència (la vostra presència afavoreix i estimula que l’infant es concentri en l’exploració, li dóna seguretat, i potència que continuï l’experimentació). Assenteu-vos a prop, de manera que pugueu observar el joc sense interferir  i anar descobrint  què  li agrada, què no li agrada, quins descobriments fa… i donant-li seguretat amb la mirada i una presència activa, receptiva, interessada i atenta.

Collage manipulacio

 

 

 

 

Nosaltres hi juguem gairebé cada dia, i per ara, als 9 mesos tocats d’en Jan, ens funciona la mar de bé.

llibre

Si us engresca la proposta i sou dels que voleu treure nota, un llibre imprescindible per descobrir els orígens de la panera dels tresors i per apropar-vos a tota la seva màgia i versatilitat és El joc de descoberta: La panera dels tresors, de Tere Majem i Pepa Òdena.

Bon profit i molt de joc!

 

 

 

No hay comentarios

Deja un comentario