RC: Jugar a descobrir objectes (o joc heurístic) amb infants de 12 a 24 mesos

13 gen

Arriba un dia en que la petita baldufa ja no para quieta davant de la seva panera dels tresors. Un dia en que no només és mira el pot buit de iogurt des de tots els seus angles, sinó que també tracta de tapar-lo (amb la tapa de plàstic ben empastifada…). Un dia en que la botella d’aigua passa de ser un simple sonall a un objecte que s’ha d’omplir i buidar fins a l’infinit.

Si us ha arribat el dia, vol dir que la-baldufa-de-casa & família esteu preparats per jugar plegats a la descoberta.

entrada I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El joc de la descoberta d’objectes (o joc heurístic) és una proposta de joc de manipulació i exploració d’objectes adreçada a famílies amb comensals de 12- 24 mesos aprox. I està molt relacionat amb el desenvolupament motor perquè els infants, en aquesta etapa, ja comencen a caminar i necessiten explorar molt més.

Per mitjà del joc heurístic els petits/es descobreixen quines accions es poden fer amb els objectes. I és que n’hi ha més de les que ens pot semblar a primer cop d’ull: ficar i treure, tapar i destapar, omplir i buidar, obrir i tancar, encaixar, arrenglerar, abocar, fer lliscar, estirar, agrupar i separar, prémer, penjar i despenjar, comparar, aparellar….

Jugant a la descoberta, els petits descobreixen aquests accions i d’altres de manera lliure i autònoma i, a més, desenvolupen l’hàbit de recollir el material i endreçar-lo (sempre amb el nostre acompanyament i com un joc més) i els ajudem en  a l’estructuració del llenguatge i pensament.

Els ingredients base per iniciar el joc heurístic són de 3 tipus: els objectes, els contenidors i les bosses.

collage ingredients

 

 

 

 

 

Els objectes han de ser fàcilment combinables entre ells, han de ser fàcilment manejables i hem de poder oferir la màxima varietat possible pel que fa a grandària, pes, color i textura.

Per començar a obrir boca us proposem combinar:

blocs de fusta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blocs de fusta de diverses mides i textures

tubs de manguera

 

 

 

 

 

 

 

Tubs de mànega

sacs de roba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saquets de roba sensorials

trossos de canya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trossos de canya polida

botons

 

 

 

 

 

 

 

Botons de diferents colors i grandària

Trobareu els blocs, els tubs de mànegues, la canya i els botons, entre d’altres objectes, aquí.

A més, ho podeu arrodonir amb els taps de suro de l’Abacus (de venta online), però tingueu cura d’apartar els que siguin massa petits. També podeu reaprofitar els materials de la vostra panera dels tresors i haureu aconseguit un kit de joc heurístic d’allò més complert!

Donat que el joc heurístic consisteix en manipular objectes, els contenidors són una part fonamental del procés. Com el seu nom indica, són materials amb unes característiques que els fan susceptibles de contenir altres objectes. És important que siguin còncaus, durables i fàcils de manejar pels infants. En aquest punt, imaginació al poder. Poden ser contenidors de metall, capses de fusta que no siguin massa grans ( 20 cm de base), algun tupper del que no en tingueu tapa…

Nosaltres fem servir els pots de metall de la llet d’ametlla, un cop acabada. Tenen una mida ideal ja que els hi cap la maneta sense dificultat i les ranures són molt suaus. També tenim capses de sabates, botelles de plàstic i capses de fusta reaprofitades d’alguna altra joguina.

collage pots

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

last but not least, les bossses. Són de roba, d’uns 50 x 50cm. Cal que siguin fàcils d’obrir i tancar, de cordill o que es puguin frunzir amb una veta. Necessiteu una bossa per cada tipus d’objecte i les heu d’identificar amb el nom de cada objecte. Un altre dia us ensenyem com les estampem a cal Taat!box. Les bosses tenen un doble objectiu: conservar el material de joc ben classificat quan no s’utilitza i permetre la recollida dels objectes durant l’activitat de joc.

bosses

 

 

 

 

 

 

 

Tots els objectes del Conjunt de joc heurístic venen guardats en les seves corresponents bosses. Ieps! Les bosses han de ser gestionades per l’adult que acompanya el joc, no formen part del material d’exploració dels infants.

I per a l‘elaboració:

Seleccioneu de 3 a 4 tipus d’objectes i treieu de la respectiva bossa un mínim de 10 unitats (bosses sensorials, fustes, taps de suro, nous, vetes de llana…).

El joc heurístic té dues parts:

Per a l’exploració i combinació d’objectes: Deixeu el material escampat per terra. L’infant pot actuar lliurament (posen dins i treuen, encaixen, separen, comparen, tapen i destapen, buiden…). En aquesta part del joc l’adult no intervé en l’activitat, qui la porta a terme és l’infant, l’adult hi és present com a punt de referència (la seva presència afavoreix i estimula que l’infant es concentri en l’exploració, li dóna seguretat, i potència que continuï l’experimentació). És aconsellable que l’adult s’assegui a prop d’on juga l’infant en una cadira ni massa alta ni massa baixa, per tal que li permeti mantenir-se a una distància òptima per observar el joc sense interferir  (què  li agrada, què no li agrada, quins descobriments fa…) i donar-li seguretat amb la mirada i una presència activa, receptiva, interessada i atenta.

Veureu que el petit/a fa tot un seguit de descobertes: els objectes que caben i els que no, els que s’aguanten i els que cauen, els més grans, els que roden, etc. Quan l’atenció i l’interès declinen, és el moment d’acabar. No conteu el temps, uns dies s’hi estarà 5’, d’altres ½ i d’altres 30’. Tots tenim els nostres dies.

Per a la recollida d’objectes: comenceu a recollir plegats, guardant els objectes a les bosses i retirant els contenidors.  Un cop finalitzat el període pròpiament de joc, la recollida i reordenació final del material és considera com una activitat en sí mateixa, que continua l’anterior i que l’hem d’aconseguir plantejar d’una manera tant divertida com el propi joc de descoberta.

I si, si heu arrufat el nas pensant on redimoni us cabrà tot aquest material, a casa nostra ho guardem a les altures, dins d’una capsa d’Ikea de 2×2 pams.

desat a casa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ah! I tingueu en compte que la proposta del joc heurístic està composta per materials que no són joguines, per tant,  ha d’estar sempre subjecte a la responsabilitat dels adults de la família per valorar la idoneïtat d’aquests materials en funció del desenvolupament de l’infant. I sempre, tingueu cura de renovar el material que es malmeti, substituint-lo i rentant els objectes sempre que es consideri necessari.

Per aquesta RC tenim poc material gràfic con la manos en la massa ja que els menuts de casa están en edats per sota i per sobre (un es menja compulsivament els blocs de fusta i l’altre fa construccions 3D amb les mànegues). I vosaltres, teniu imatges o anècdotes dels vostres menuts en ple joc heurístic (posar, treure, encaixar, lliscar, apretar, omplir, buidar…)? Genial si ho compartiu al nostre facebook, veure d’altres petits en acció sempre trasforma una mica la pròpia mirada.

Bon profit i bon joc!

No hay comentarios

Deja un comentario